Zin in werk, dankzij Zin in Werk

Momenteel werk ik als redacteur voor de site Zin in Werk. Zin in Werk is de titel van een column in Trouw, geschreven door Peter Henk Steenhuis. Die columns werden gebundeld in een boek, de boekpresentatie groeide uit tot een groot event met een vervolg op de website. Iedereen die zin heeft in Werk is uitgenodigd een stukje over zijn mooiste werkervaring te schrijven, zijn gedroomde werkervaring of een mooie ervaring met vrijwilligerswerk.

De site is inmiddels een prachtige verzameling verhalen aan het worden. Deels geschreven door mensen zelf en deels herschreven door mij. Het raakt me steeds weer om die verhalen te lezen. Ze zijn namelijk, zoals ik dat noem, heel erg dicht op de huid van het moment geschreven. Je kijkt even door iemands ogen de wereld in. De hele dag door krijg ik dus de kans om door iemand anders zijn ogen zijn of haar pareltjes te lezen. En die mag ik dan oppoetsen. Ik beleef daar verschrikkelijk veel plezier aan.

Talent op de plank

Veel van de bezoekers van het Zin in Werk event hebben op dit moment geen of te weinig betaald werk. En die mensen schrijven dus over hun passie, hun grootste talenten of hun mooiste bijdrage aan de wereld. Momenten waarop ze echt het gevoel hadden iets te betekenen en waarde toe te voegen. Wat een hoop talent en passie ligt er momenteel te verstoffen! Gelukkig wordt een deel van dit talent ingezet voor mantelzorg en vrijwilligerswerk, maar iedere keer raakt het me weer te weten dat deze mensen geen plek hebben waar ze hun talenten tot expressie kunnen brengen. Het gaat om mensen met de meest uiteenlopende functies en opleidingsniveaus. En die zijn allemaal hard op zoek naar werk.

Hoe belangrijk is het dus dat deze mensen hun verhaal kunnen vertellen. Als ik keer op keer geraakt wordt, dan moet dat toch ook voor andere gelden? Gaan we dankzij dit soort verhalen misschien inzien hoe raar we met elkaar de hele inrichting van de arbeidsmarkt hebben geregeld? Waarom zijn mensen inmiddels wegwerpproducten geworden? Kunnen we met elkaar geen beter verhaal verzinnen? Een verhaal waarin iedereen wel meedoet, we elkaar niet kapot concurreren en de mensen die werken niet voornamelijk bezig zijn met het om zeep helpen van de aarde. Ik zou het fantastisch vinden wanneer mensen dankzij het delen van hun verhalen weer aan werk zouden kunnen komen, of als ze wel werk hebben, wellicht een (nieuwe) droombaan zouden kunnen vinden.

Laat je inspireren

Bij dezen wil ik je van harte uitnodigen om eens een paar verhalen op de site te lezen. Misschien begrijp je wat ik bedoel. Heb jij een idee hoe mensen waarde kunnen (blijven) toevoegen en daar ook weer voor beloond kunnen worden? Is er een beter model te bedenken? Hoe zou dat er dan uit moeten zien?

Zelf doe ik dit werk met heel veel plezier. Ik heb er weer heel veel Zin in Werk van gekregen. Na een jaar van getob met gezondheid en een project in het buitenland dat anders uitpakte dan gepland, ben ik nu weer heerlijk aan de slag. En mocht je ook een Zin in Werk verhaal willen vertellen, neem dan contact met me op. Heb je mijn hulp om op verhaal te komen nodig, voor een verhaal op die site, of voor een ander verhaal, of gewoon om even lekker op verhaal te komen, bel me dan voor een afspraak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.