De methode Anne-Kee

Onlangs had ik een gesprek met iemand en tijdens dat gesprek hadden we het over methoden. Ik vertelde dat ik Aprecitive Inquiry een mooie methode c.q. aanpak vind en dat ik me daarin wel verder zou willen bekwamen. Mijn gesprekspartner haakte daarop in door te zeggen dat opdrachtgevers het vaak wel handig vinden als je met een strak afgebakende methode komt, want dan weten ze wat ze aan je hebben. En je kunt dan zelf weer trainingen geven in deze methode. Lekker duidelijk in-the-box. Net als NLP en dergelijke voegde ze eraan toe. Daar kun je je goed mee profileren, vond ze.

“Tja”, zei ik toen, “dat vind ik dan wel weer lastig”. Want ik heb een NLP-opleiding. Binnen een all-in-one, met elementen van systemisch werk, enneagram, the Work, helende reis en 7 meesterstappen. Toch benoem ik dat zelden als mijn gereedschapskist. Omdat ik van al die methodes (slechts) delen heb overgenomen, ze gecombineerd en geïntegreerd tot de methode… tja, hoe zal ik het noemen… Anne-Kee. En de methode Anne-Kee is pragmatisch, doorleefd, met de voeten op de vloer en out-of-the-box. En voor deze methode bestaat geen papiertje. Dus niet voor zekerheidzoekers. Maar wel voor avonturiers. En dat vind ik eigenlijk wel zo prettig. Want dat past bij mij.

Dus voor mensen die naar de kern willen en niet bang zijn om buiten de lijntjes te gaan. Die zien dat het oude niet meer werkt, maar niet goed weten wat het nieuwe is. Mensen die ook op zoek zijn naar de stroom. Maar deze ook graag zelf willen vinden in verbinding met anderen. En zich daarbij graag laten inspireren, raken of spiegelen. Door een beter gesprek of een goed verhaal, bijvoorbeeld.

Overigens is de methode Anne-Kee niet alleen gebaseerd op bovenstaande technieken. Er zijn nog meer papiertjes die ik in de hoge hoed heb gegooid, samen met een aantal niet gecertificeerde talenten en vaardigheden. Communicatiekunde en schrijfvaardigheid bijvoorbeeld, samen met voorstellingsvermogen, inlevingsvermogen en creativiteit. Maar ook storytelling en (event)organizing. En marketing en improvisatietechnieken. En (internet)projectmanagement en creatief schrijven. En dan schijn ik ook nog aardig te zingen, maar dat laat ik, wegens verlegenheid, meestal buiten beschouwing. Hoewel het wel geleid heeft tot beter horen met de oren van mijn hart en ziel en me helpt bij het tot de kern komen. En dat staat niet op een papiertje met een handtekening erop. Ik geef toe een papiertje is goed voor de duidelijkheid, vertrouwen en houvast, maar uiteindelijk zijn we vaak het beste in hetgeen we van nature al goed deden en onze certificeringscultuur doet daaraan af en is ook ten nadele van autodidacten.

Met de ontwikkeling van de methode Anne-Kee leer ik (weer) steeds beter de taal van het hart te onderscheiden van de taal van het hoofd. En die taal is verbindend, bevordert samenwerking en is bevrijdend. Wil je dat deze taal ook in jouw organisatie, community of event (meer) gesproken wordt? Dan ben ik graag je vertaler of gids.

 

 

Reactie (2)

  • Tessa Faber| 14 juli 2011

    Leuk om te lezen… ik herken het want heb ook zo’n eigen gereedschapskistje “Tessa” met wijsheden, methodes, instrumenten en “tricks”… Het is juist mooi om er je eigen mixmethode van te maken en dat kan niet iedereen hoor!
    Overigens is Appreciative Enquiry toch wel een “afgebakende” methode.. duidelijk genoeg, maar misschien nog niet zo bekend!!

    • Anne-Kee| 14 juli 2011

      Leuk dat je reageert! Ja, Appreciative Inquiry is wel een afgebakende methode, maar die vindt vast wel weer een plekje ergens in de methode Anne-Kee 🙂

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *